Динаміка обхватних розмірів тіла юних спортсменів в умовах застосування різних режимів тренування в процесі фізичного виховання - Олешко, Валентин; Oleshko, Valentyn (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
У роботі визначено вплив різних режимів тренувальних занять силового спрямування на охватні розміри тіла юних атлетів 15–17 років у процесі фізичного виховання за три мезоцикли тренувань. Установлено, що за підсумками запропонованих програм для однієї контрольної та двох експериментальних, що застосовували різні режими навантаження м’язових груп протягом трьох мезоциклів, найвищі темпи зростання охватних розмірів сегментів тіла показали юні атлети другої експериментальної групи, у якій застосовували принцип попереднього стомлення, тобто робоча м’язова група атлетів навантажувалася спочатку формувальними вправами, а потім – базовими. This study defines the influence that various modes of strength training have on the embracing body size of young athletes aged 15–17 in the process of their physical education during three training mesocycles. It has been found out that on the basis of suggested programmes for one control and two experimental groups that have applied different modes of physical load on their muscle groups during three mesocycles, the highest rates of embracing body size increase have been shown by young athletes of the second experimental group, in which the principle of previous fatigue was used, i.e. athletes’ working muscle group was first loaded by means of forming exercises and then by basic ones.
Embracing Body Size Dynamics of Young Athletes on Conditions of Various Training Modes in Physical Training Process
Keywords: базові та формувальні вправи; режими навантаження; юні атлети; обхватні розмірів; сегменти тіла; basic and forming exercises; modes of physical load; young athletes; embracing body size; body segments