Планування сталого розвитку території за басейновим принципом (на прикладі басейнових систем Гукова, Дерелую та Виженки) - Кирилюк, Олена; Кирилюк, Сергій; Kyrylyuk, Оlena; Kyrylyuk, Sergey (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Виконано SWOT-аналіз геоекологічних проблем та передумов стійкого розвитку басейнових систем річок Гукова, Дерелую та Виженки. Побудовано картограми перспективності сталого розвитку басейнів річок. Відповідно до розрахунків у досліджуваних басейнових системах установлено такі градації за категоріями: для Гуківської басейнової системи – 12,4 % території належить до районів зі значними проблемами сталого роз- витку (РЗПСР), 52,4 % – до районів із помірними проблемами сталого розвитку (РППСР), 35,2 % – до районів, сприятливих для сталого розвитку (РССР); для Дерелуйської басейнової системи – 2,3 % території належить до РЗПСР, 92,2 % – РППСР, 5,5 % – РССР; для Виженської басейнової системи – 0,2 % території належить до РЗПСР, 92 % – РППСР, 7,8 % – РССР. Completed SWOT-analysis of geoecological problems and prerequisites of sustainable development of rivers Gukiv, Dereluy and Vizhenka basin systems. Built cartograms prospects for sustainable development of river basins. According to calculations in the basin of the investigated systems, the following grading categories: for Gukiv basin system – 12,4 % of the area belongs to the areas of significant sustainable development (ASSD), 52,4 % – areas of moderate sustainable development (AMSD), 35,2 % – areas of favorable for sustainable development AFSD; for Dereluy basin system – 2,3 % of the area belongs to the ASSD, 92,2 % – AMSD, 5,5 % – AFSD; for Vizhenka basin system – 0,2 % of the area belongs to the ASSD, 92 % – AMSD, 7,8 % – AFSD.
Sustainable Development Planning of the Area by Basin Approach (the Case of Gukiv, Dereluy and Vizhenka Basin Systems)
Keywords: басейнова система; басейновий принцип; мала річка; планування; сталий розвиток; basin system; basin approach; small river; planning; sustainable development