Дослідження дизартрії у дорослих при хворобі Паркінсона - Станецька, Галина; Шеремет, Марія (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Мета дослідження. В даній публікації описано результати логопедичного обстеження порушення мовлення у дорослих пацієнтів з хворобою Паркінсона. У дослідженні взяли участь 65 пацієнтів, середній вік яких становив 65,5 років. Методи дослідження. Проводилось обстеження пацієнтів за 25 мовними критеріями. Результат. Виявлено, що у хворих значно порушені функції мовлення і мовленнєвого апарату. Найчастіше уповільнюється робота губ, язика та гортані, що призводить до зниження висоти звуку і сили голосу. Менше вражається функція м’якого піднебіння. Порушення інших мовленнєвих параметрів відповідають середньому ступеню важкості. Розмову пацієнтів можна охарактеризувати як сповільнену з тенденцією до затухання в кінці фрази, нечіткою артикуляцією внаслідок напруження м’язів губ та язика. Це свідчить про наявність у пацієнтів ознак гіпокінетичної дизартрії. Проведене обстеження когнітивних функцій за шкалою MMSE, виявило сповільнене мислення та легке когнітивне зниження.The purpouse of the study.The article describes the disorder peculiarities in speech typical to adult patients who suffer from Parkinson’s desease. In speech assessment the 65 patients were involved. The perceptual speech chracteristics were defined across 25 speech dimensions. Research methods. The article describes the results of detailed perceptual assessment of articulation, respiration, phonation, resonance, prosody and rate. Result. The degree of impairment of each speech cluster was displayed. The patients demonstrated reduced force and precision of the tongue and lips. The laryngeal functions were weak. The main speech characteristics as well as samples of the voice were described. It was found that patients show restricted speech prosody, reduced speech volume, monolaud speech, monotonous speech, delay in speech initiation, palilalia, imprecise consonants and reduced stress. Prosody was the most severely affected speech cluster. The article proves that speech disorder caused by Parkinson’s desease is one of the first features revealed at the beginning of the desease. The desease itself is characterized by hypokinetic dysarthria.
Keywords: порушення мовлення; Parkinson’s desease; хвороба Паркінсона; гіпокінетична дизартрія; speech disorder; hypokinetic dysarthria; monolaud speech