Особливості мотивації до занять фізичною культурою студентів у процесі фізичного виховання - Кашуба, Віталій; Асаулюк, Інна; Дяченко, Анна; Дідур, Артем; Kashuba, Vitaliy; Asaulyuk, Inna; Diachenko, Anna; Didur, Artem (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Особливості процесу фізичного виховання студентів мистецьких спеціальностей пред- ставлено обмеженою кількістю робіт, у яких вирішено окремі питання вдосконалення умінь і навичок та фізичної підготовленості загалом. У статті розглянуто проблему мотивації до занять фізичними вправами в студентської молоді. Визначено, що ефективність формування результативного освітнього середовища в рамках занять із фізичної культури в студентів у системі освіти та поза нею пов’язано з мотиваційною сферою особистості. У роботі наголошено на потребі комплексного підходу до підвищення ефективності процесу фізичного виховання студентів мистецьких спеціальностей. Мета цієї наукової розвідки – визначити мотиви до занять фізичною культурою у студентської молоді з метою індивідуалізації занять із фізичного виховання. Матеріал і методи дослідження. Для виконання поставлених завдань використано аналіз науково-методичної літератури та документальних матеріалів; соціальні методи дослідження; методи математичної статистики. Виклад основного матеріалу. Проведено аналіз останніх публікацій за проблемою тенденції щодо зниження обсягу рухової активності студентів, наголошено, що студентська молодь не цікавиться змістом обов’язкових урочних форм фізкультурних занять. Проведено теоретичний аналіз досліджень із питань формування моти- вації в студентів закладів вищої освіти, що дало змогу визначити високу зацікавленість фахівців у питаннях залучення студентів до здорового способу життя. Досліджено особливості прояву мотивації до занять фізичною культурою й спортом у юнаків і дівчат. Висновки. Серед мотивів, які спонукають студентів до занять фізичною культурою та спортом, визначено зміцнення здоров’я, отримання задоволення від занять, отримання оцінки, використання отриманих знань, умінь і навичок у повсякденному житті, покращення настрою та самопочуття в процесі занять, виховання рішучості й самодисципліни. Отримані результати стали основою розробки технології корекції фізичного стану студентів у процесі фізичного виховання з урахуванням їх мотивації до фізкультурно-оздоровчих занять.Topicality.The peculiarities of the process of physical education of students of artistic specialties are represented by a limited number of works, in which the certain issues of improving skills and physical fitness in general are solved. The article is devoted to the issue of students’ motivation to practicing sports. It is determined that an individual’s level of motivation is the basis of the formation of a productive educational environment in physical education classes in the education system and other forms of activity. The Objective of the Study is to determine the motives for physical education among students in order to individualize physical education classes. Material and Research Methods. To accomplish the tasks of the research we have applied: analysis of scientific and methodological literature and documentary materials; social research methods; methods of mathematical statistics. Statement of the Main Material. The analysis of the latest publications on the problem of decreasing the volume of physical activity of students is carried out, it is noted that the student youth is not interested in the content of the obligatory lesson forms of physical education classes. The article emphasizes the need for comprehensive approach to increasing the efficiency of the process of physical education of students of artistic specialties. The authors investigated the features of motivation to engaging in physical culture and sports in boys and girls. The reasons that motivate students to engaging physical culture and sport include: health promotion, fun from the activities, obtaining exam, the use of the acquired knowledge and skills in the everyday life, improvement of mood and well-being in the course of practicing, training determination and self-discipline. Conclusions. The obtained results became the basis for the development of technology for correction of the physical condition of students in the process of physical education, taking into account their motivation to physical education and recreational activities
Features of Motivation for Physical Education of Students in the Physical Education Process
Keywords: студенти; мотивація; фізичне виховання; students; physical education; motivation