Використання інформаційних технологій на уроках географії в умовах змішаного навчання - Сокол, Святослав Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми. Змішане навчання стало все більш поширеним у закладах загальної середньої освіти, особливо в контексті сучасної пандемії COVID-19 та широкомасштабної війни проти України. Проблема змішаного навчання, як особливого процесу набуття знань, умінь, навичок, заснована на застосуванні спеціальних засобів інформаційно-комунікаційних технологій, що є актуальним на сучасному етапі розвитку ос віти. Дистанційна освіта дозволяє здобувачам освіти навчатися в зручний для них час і не прив’язує до місця. Розширює доступ до навчання для учнів з віддалених регіонів, місць з недостатнім навчальним інфраструктурним задоволенням або для тих, хто не може здобути освіту в традиційних умовах. Вона також дає можливість дітям вибирати з більш широкого спектру програм і курсів, оскільки вони можуть використовувати для навчання курси від вчителів з усього світу. Така освіта надає можливість навчатися власним темпом і відповідно до своїх потреб. Дозволяє використовувати різноманітні інтерактивні технології та інструменти для поліпшення процесу навчання. Мета дослідження полягає у вивченні різних форм і методів інформаційних технологій, які використовуються в закладах загальної середньої освіти в умовах змішаного навчання. Дослідження спрямоване на аналіз і оцінку ефективності цих методів з метою вдосконалення процесу навчання та покращення якості освіти. Для зазначено мети дослідження були поставлені такі завдання: ‒ вивчити теоретичні питання щодо різних видів інформаційних технологій в умовах змішаного навчання та їх застосування в закладах загальної середньої школи; ‒ обґрунтувати досвід використання інформаційних технологій в закладах загальної середньої школи; ‒ проаналізувати ефективності різних видів інформаційних технологій з погляду навчальних результатів учнів, рівня залученості до навчального процесу та задоволеності дітей; ‒ визначити переваги і недоліки різних видів інформаційних технологій в контексті викладання географії. Об’єкт дослідження ‒ процес використання інформаційних технологій в закладах загальної середньої школи, з фокусом на різні види інформаційних технологій, які використовуються для покращення якості навчання та забезпечення успішного освоєння учнями навчальних програм з географії.Предметом дослідження є різні види інформаційних технологій, що застосовуються на уроках географії в умовах змішаного навчання, з метою детального вивчення їх характеристик, ефективності та внеску у навчальний процес. Методи дослідження. Методичною основою дослідження є такі підходи та теоретичні рамки, як: конструктивізм, технологічний детермінізм, педагогічна технологія, дослідницький підхід, метод контент-аналізу. При дослідженні використано наукові праці В. Кухаренка, Ю. Тріус,А. Стрюк, а також методи: л ітературний аналіз, анкетування, спостереження, збір та аналіз статистичних даних, експертної оцінки тощо. Практичне значення отриманих результатів. Отримані результати можна використати: у закладах загальної середньої освіти під час розробки тем уроків з географії, що сприятиме покращенню якості географічної освіти в новій українській школі; дозволить адаптувати використання інформаційних технологій на уроках географії в умовах змішаного навчання , що сприятиме актуальності та застосуванню досліджених методик у реальному навчальному процесі. Апробація результатів дослідження. Окремі результати дослідження були представлені на Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції «Суспільно-географічні чинники розвитку регіонів» (м. Луцьк, 2024 р.). Структура роботи, обсяг роботи. Магістерська робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, містить список використаних джерел з 57 позицій. Робота нараховує 63 сторінки, містить 13 рисунків, 1 розробку уроку-квесту (додаток).
Keywords: урок; освіта; урок географії; заклади загальної середньої освіти; інформаційні технології; змішане навчання