Еміграційна творчість Юзефа-Ігнація Крашевського: до питання історизму в літературі - Сухарєва, Світлана Володимирівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
У статті розглянуто повісті Юзефа-Ігнація Крашевського еміграційного періоду з огляду на їх історичний характер. У хронологічному порядку представлено різні польські епохи, описані в повістях письменника. Звернено увагу на індивідуальний стиль та зміни світоглядних позицій автора. Особливе місце відведено сарматській візії Крашевського та впливу волинського періоду життя і творчості на еміграційну літературу. Охарактеризовано ідеал польського лицаря-сармата.
Keywords: Юзеф-Ігнацій Крашевський; історичні мотиви; сарматська візія; історична повість; еміграційна література