Постать Миколи Леонтовича у світлі концепції творчого універсалізму - Коменда, Ольга Іванівна; Komenda, Olha I. (Національна музична академія України імені П.І. Чайковського, 2017)
Розглянуто постать видатного українського композитора, диригента та педагога Миколи Леонтовича як універсальну творчу особистість. Проаналізовано стан дослідження феномену універсальної творчої особистості в музикознавстві. Запропоновано концепцію творчого універсалізму, що спирається на дослідження психології особистості у працях Лева Виготського та Олексія Леонтьєва, та визначення універсальної творчої особистості. Розроблено методику визначення структури універсальної творчої особистості. Спроектовано зазначені положення на матеріал творчої діяльності видатного українського композитора кінця ХІХ – початку ХХ століття Миколи Леонтовича. Проаналізовано низку матеріалів, присвячених творчості митця, спогади рідних, друзів, учнів, що розкривають його багатогранну педагогічну, диригентську, композиторську, фольклористичну та громадську діяльність. Окреслено кожен з видів діяльності музиканта. Вибудовано та аргументовано послідовність діяльностей Миколи Леонтовича від більш до менш значущих, визначено зв’язки між ними. Розглянуто становлення особистості Миколи Леонтовича у динамічному векторі. На основі різнобічного вивчення творчості митця зроблено висновок, що універсалізм його особистості зумовлений поєднанням п’яти видів діяльності, три з яких визначено як провідні: педагогічна, диригентська і композиторська; дві як допоміжні – фольклористична і музично-громадська. Відзначено, що співвідношення провідних діяльностей Миколи Леонтовича в такому вигляді, в якому воно склалося на початок його творчого шляху, де роль найголовнішої відігравала педагогічна, а найскромніше місце належало композиторській, збереглося до останніх днів його життя. Вказано на виразну національну характерність всіх видів творчої діяльності музиканта, що проявлялася через його звертання до жанру обробки (аранжування). Зроблено висновок, що універсальний творчий феномен Миколи Леонтовича зумовлений не лише зовнішніми факторами, а й потребами його творчої індивідуальності.

In this study the author focuses on the figure of the outstanding Ukrainian composer, conductor and teacher Mykola Leontovych as a universal creative personality. The studies of the phenomenon of universal creative personality in musicology were analyzed. The concept of creative universalism based on research of personality’s psychology in the works of Lev Vygotsky and Alexey Leontyev was suggested together with the definition of the universal personality and a method for determining the structure of a universal creative personality. The research of the universal creative personality of Mykola Leontovych was conducted on the basis of the analysis of musicological studies of Leontovych’s creativity, the teaching and methodological works of M. Leontovych and the memories of his students, friends and colleagues about his multifaceted pedagogical, conductor, composer’s, folklore and social activity. Each of the activities of the composer was outlined. There was reasoned and put in order, from the most significant to the least the sequence of the musician’s activities, also were identified the multiple connections between them.Based on the comprehensive study of M. Leontovych’s creativity, the author came to the conclusion that the universal personality of Mykola Leontovych is caused by the combination of five types of his creative activity. Activities of the teacher, conductor and composer are classified as central, and the activities of folklorists and public figures are classified as subordinates. The author proved that at the beginning of M. Leontovych’s creative way his pedagogical activity was most implemented, but his composer activity was least realized. He also demonstrated that this correlation has not changed until the end of the life of the musician. According to the author, all activities of M. Leontovych are combined with national content and appeal to the genre of processing folk songs (arranging). The study led to the conclusion that the universal creative phenomenon of Mykola Leontovych is the result of external circumstances and peculiarities of his creative personality.
The Figure of Mykola Leontovych in Light of the Concept of Creative Universalism
Keywords: творча постать Миколи Леонтовича; концепція універсальної творчої особистості; структура творчої особистості; провідні та допоміжні види діяльності; динаміка розвитку особистості; creative figure of Mykola Leontovych; concept of universal creative personality; structure of creative personality; leading and auxiliary types of activity; dynamics of personality development