Вплив методики танцтерапії у відновному лікуванні жінок першого зрілого віку з порушенням енергетичного обміну та ожирінням - Береговий, Мирослав В’ячеславович; Beregovyi, Myroslav (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті представлено результати власних досліджень лікування жінок першого зрілого віку з використанням методів танцтерапії при порушенні енергетичного обміну. Ураховуючи функціональні можливості, визначили оптимальний рівень навантаження різної спрямованості для пацієнток з ожирінням та порушенням енергетичного обміну. Обстежено 62 клієнтки з аліментарним типом ожиріння й порушенням енергетичного обміну, яких розділено на дві групи – контрольну (КГ, n=30) та основну (ОГ, n=32). Жінки ОГ проходили курс відновного лікування з використанням танцювальних вправ. Рівень навантаження підбирали з урахуванням ступеня ожиріння. Пацієнтки КГ займалися фізичними вправами без використання танців. Результати проведеного дослідження показали досить високу ефективність запропонованої програми для пацієнток основної групи. Спираючись на власний досвід, проаналізовано принципи й підходи щодо лікування неускладненого ожиріння, розглянуто способи профілактики зростання маси тіла. The article presents the results of own studies of treatment of women of the first adulthood with disorder of energy metabolism using the technique of dance therapy. Taking into account the functional capabilities, the optimal level of load of different directions for patients with obesity and violation of energy metabolism was determined. The author examined 62 patients with the alimentary type of obesity and energy metabolism disorder. They were divided into 2 groups: a control group (CG, n = 30) and a main group (MG, n = 32). Women of the MG underwent a course of restorative treatment using dance exercises. The level of load was chosen taking into account the degree of obesity. Patients of the CG practiced physical exercises without using dances. The results of the study showed a rather high efficiency of the proposed program for patients of the main group. Taking into account their own experience the authors analyze the principles and approaches to the treatment of uncomplicated obesity, consider the ways of prevention of body weight increasing.
Influence of the Technique of Dance Therapy in Rehabilitation Treatment of Women of the First Adulthood with the Disorder of Energy Metabolism and Obesity
Keywords: аліментарне ожиріння; танцтерапія; фізична реабілітація; alimentary obesity; dance therapy; physical rehabilitation