Вивчення та попередження помилок у читанні молодших школярів - Суржук, Тетяна; Surzhuk, T.B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті проаналізовано стан навички читання учнів початкових класів,розглянуто питання вивчення та попередження помилок, що виникають у молодших школярів під час оволодіння читанням.У викладі основного матеріалу відзначено, що причиною помилок у читанні молодших школярів можуть бути часткові розлади, пов’язані з недостатньою сформованістю в них мовних узагальнень (фонематичних, лексичних, морфологічних). Виділено декілька груп типових помилок, яких припускаються молодші школярі (спотворення звукового і складового складу слова; наявність повторів; порушення норм літературної вимови; інтонаційні помилки); визначено напрями роботи з відпрацювання розуміння, правильності та швидкості читання (використання спеціальних тренувальних вправ; застосування під час читання художніх творів багаторазового читання). Вказано на необхідність закріплювати позитивний досвід учнів.The article provides analysis of the problems and challenges in developing reading skill in elementary classroom. To outlining the basic material notes that cause errors in reading junior students may be partial disorder associated with insufficient formation they have linguistic generalizations (phonemic, lexical, morphological). Several groups of typical mistakes made by junior pupils (sound distortion and syllabic composition of words; the presence of repetition; violation of literary pronunciation; intonation errors); defined areas of work to promote awareness, accuracy and speed of reading (using special training exercises; application during reading literary works multiple readings). Indicated to necessary to strengthen the positive experience of the students.
Reading Mistakes Prevention in Elementary Classroom
Keywords: навичка читання; reading skill; техніка читання; правильність читання; помилки у читанні; right reading; reading mistakes