Світові релігії - Борейко, Юрій Григорович (My University, 2018)
Вивчення курсу «Світові релігії» здійснюється протягом одного семестру. Курс є вибірковим і розрахований для студентів денної форми навчання. Засвоєння навчального матеріалу передбачає дотримання принципів об’єктивності, толерантності, правового забезпечення свободи совісті, світоглядного плюралізму. Феномен релігії розглядається у контексті розвитку духовної культури, тобто з’ясовуються особливості релігії як культурного явища у взаємодії з іншими суспільними інститутами та процесами. Метою курсу є формування цілісного уявлення про релігієзнавство як галузь знань, ознайомлення студентів із колом проблем релігієзнавчої науки, опанування категоріальним апаратом, вивчення загальних положень різних релігійних систем, закономірностей становлення та розвитку релігійних відносин; розвиток національної свідомості студентів; виховання патріотичних і морально-етичних переконань, толерантного ставлення до представників різних віросповідань. Завдання курсу полягають у виявленні соціокультурного контексту основних релігійних традицій; окресленні основних проблемних питань релігієзнавчих досліджень; вивченні світових релігій та з’ясуванні їх взаємозв’язку з загальносвітоглядними та філософськими проблемами; аналізі релігієзнавчої проблематики в контексті процесів державотворення; виробленні світоглядних орієнтирів, спрямованих на самовизначення людини у сучасних релігійних процесах.
Keywords: релігія; світові релігії; буддизм; християнство; іслам