Порівняльний аналіз оплати праці канадських та українських викладачів - Тоцька, Олеся Леонтіївна; Тоцкая, Олеся Леонтьевна; Totska, Olesia Leontiivna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Побудовано таблицю з показниками середньої заробітної плати штатного викладацького складу в найбільших канадських університетах і коледжах в 2010/2011 навчальному році. Визначено максимальну, мінімальну та середню суму річного заробітку повного професора, асоційованого професора та помічника професора в канадських вищих навчальних закладах. Обчислено співвідношення середніх заробітних плат за різними викладацькими посадами в Канаді. Складено таблицю з показниками оплати праці професора, доцента та старшого викладача в Україні у 2010/2011 навчальному році. Визначено їхню річну суму заробітку в гривнях і канадських доларах. Обчислено співвідношення заробітних плат за різними викладацькими посадами в Україні. Порівняно показники заробітної плати канадських і українських науково-педагогічних працівників. Составлено таблицу с показателями средней заработной платы штатного преподавательского состава в наибольших канадских университетах и колледжах в 2010/2011 учебном году. Определена максимальная, минимальная и средняя сумма годового заработка полного профессора, ассоциированного профессора и помощника профессора в канадских высших учебных заведениях. Вычислены соотношения средних заработных плат за разными преподавательскими должностями в Канаде. Составлено таблицу с показателями оплаты труда профессора, доцента и старшего преподавателя в Украине в 2010/2011 учебном году. Определена их годовая сумма заработка в гривнах и канадских долларах. Вычислены соотношения заработных плат за разными преподавательскими должностями в Украине. Сравнено показатели заработной платы канадских и украинских научно-педагогических работников. A table with the indexes of middle salary of full-time teaching staff in most Canadian universities and colleges in 2010/2011 school year is built. The maximal, minimum and middle sum of annual earnings of full professor, associate professor and assistant professor in Canadian higher educational establishments is certain. Correlation of middle salaries after different teaching positions in Canada is calculated. A table with the indexes of remuneration of labour of professor, associate professor and senior teacher in Ukraine in 2010/2011 school year is built. Their annual sum of earnings in hryvnyas and Canadian dollars is certain. Correlation of salaries after different teaching positions in Ukraine is calculated. The indexes of salary of Canadian and Ukrainian scientifically-pedagogical workers are compared.
Сравнительный анализ оплаты труда канадских и украинских преподавателей
Comparative Analysis of Remuneration of Labour of Canadian and Ukrainian Teachers
Keywords: заробітна плата; заработная плата; salary; вищий навчальний заклад; высшее учебное заведение; higher educational establishment; університет; университет; university; коледж; колледж; college; професор; профессор; professor; доцент; доцент; associate professor; старший викладач; старший преподаватель; senior teacher; навчальний рік; учебный год; school year; співвідношення; соотношение; correlation; тарифний розряд; тарифный разряд; tariff digit; тарифний коефіцієнт; тарифный коэффициент; tariff coefficient