Формування механізмів мовленнєвої діяльності у дітей дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення - Брушневська, Ірина Миколаївна (My University, 2024)
Діти із загальним недорозвитком мовлення, як правило, мають різні рівні сформованості психічних функцій. Недорозвиток мовлення, першої сигнальної системи, призводить до порушення психічних процесів (мислення, пам'яті, уваги, сприйняття, уявлення) - другої сигнальної системи. Аналіз літератури та практики виховання і навчання дітей дошкільного віку зі складними мовленнєвими порушеннями дає підстави стверджувати, що у дітей із загальним недорозвитком мовлення частіше спостерігаються труднощі формування зорового та фонематичного сприйняття, слухової та зорової уваги, вербальної пам'яті, мовлення, логічного та абстрактного мислення, а також порушення мовленнєвого розвитку.
Keywords: загальний недорозвиток мовлення; вербальний інтелект; мовленнєва діяльність; пізнавальна діяльність; 376.1; 056; 264; 373.2