Ціноутворення - Павлова, Олена Миколаївна; Букало, Надія Артемівна (My University, 2022)
Видання містить короткий конспект лекцій з освітнього компоненту Ціноутворення, питання для підсумкового контролю та рекомендовану літературу. Охоплює 2 змістові модулі: «Теоретичні основи ціноутворення», «Цінова політика та ціноутворення за видами діяльності». Рекомендовано студентам 2 курсу галузі знань 07 Управління та адміністрування, спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» денної та заочної форм навчання, освітнього рівня «бакалавр».
Освітній компонент «Ціноутворення» належить до переліку вибіркових освітніх компонентів за освітнім ступенем «Бакалавр». Предметом вивчення освітнього компонента є процеси та методи формування ціни на товарні продукти та послуги. В умовах ринкової економіки важливого значення набуває процес ціноутворення. Саме ціни визначають структуру випуску продукції, впливають на рух матеріальних потоків, прибутковість будь-якого підприємства, рівень добробуту населення. Правильна методика встановлення цін, розумна цінова політика, послідовна реалізація обґрунтованої цінової стратегії – це необхідні компоненти успішної діяльності будь-якого підприємства, яке працює в ринкових умовах. Освітній компонент «Ціноутворення» досліджує загальні закономірності управління процесом ціноутворення на рівні підприємства, дає бакалаврам глибоке розуміння систематизації успішних прикладів адаптації в ринкових умовах щодо прийняття рішення щодо ціноутворення в залежності від умов структури ринку з використанням сучасних методів та прийомів. Мета освітнього компонента – формування у бакалаврів комплексу знань з теоретичних та методологічних основ ціноутворення, оволодіння прийомами розробки цінової політики і стратегії, методами розрахунків внутрішніх, зовнішньоторговельних, світових, оптових і роздрібних цін, цін міжнародних контрактів та ін.
Keywords: Ціноутворення; ціна; 338.51/53 (072)