Фінансові інструменти розвитку ринку житлової нерухомості КНР: уроки для України - Борисюк, Олена Володимирівна; Мельник, Олексій (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Вступ.Ринок житлової нерухомості на початку XXI ст. став рушійною силою зростання економіки КНР, давши потужний імпульс розвитку суміжних із нею видів господарської активності. У статті представлені характеристики його особливостей, включаючи механізми підтримки інвестицій у нерухомість, виявлено проблеми та перспективи функціонування ринку житла з урахуванням ризиків повторення іпотечної та фінансової криз за сценарієм США; визначено роль держави у регулюванні ринку житлової нерухомості КНР. Результати дослідження можуть бути корисні при оцінці ситуації на ринку житлової нерухомості та в будівельній галузі України.Мета. Мета даного дослідження –визначення фінансових інструментів розвитку ринку житлової нерухомості Китаю та адаптація зарубіжного досвіду до вітчизняних реалій.Методи.При здійсненні дослідження було використано загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: ретроспективного аналізу –для дослідження особливостей державної підтримки ринку житлової нерухомості КНР; системного підходу –для розгляду інвестиційного потенціалу як елементу системи відновлення ринку нерухомості; методів узагальнення і порівняння –з метою систематизації наукових поглядів щодо об’єкта дослідження, обґрунтування теоретичних аспектів необхідності нарощення інвестиційного потенціалу на ринку нерухомості.Результати.Досвід Китаю демонструє, що активна державна підтримка ринку житлової нерухомості може позитивно вплинути на його розвиток і забезпечити доступність житла для населення. В Україні варто врахувати ці аспекти у своїй політиці, адаптуючи їх до місцевих умов та потреб.Висновки. Державна підтримка в Китаї, зокрема через субсидії та пільгові кредити, продемонструвала свою ефективність у забезпеченні доступності житла. Україні варто розглянути можливість запровадження подібних програм для підтримки молодих сімей та малозабезпечених верств населення. Водночас програми контролю за цінами на житло в Китаї допомогли уникнути спекуляцій на ринку. Водночас Китай активно будує соціальне житло для малозабезпечених громадян. Загалом досвід Китаю свідчить про важливість комплексного підходу до розвитку ринку нерухомості, який включає фінансову підтримку, регулювання, соціальні програми та інфраструктурні інвестиції, що варто було би врахувати при розробці інтегрованої стратегії державної підтримки в Україні.
Keywords: фінансові субсидії,; фінансові інструменти,; іпотечне кредитування,; оподаткування житлової нерухомості,; ринок житлової нерухомості,; будівництво,; ціни на житло,; економічне зростання,; КНР; 330.3: 332.7