Міські стани в структурі населення Волинської губернії (кінець XVIII – середина ХІХ ст.) - Карліна, Оксана Миколаївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Визначено категорії населення, які належали до міських станів у Волинській губернії впродовж 1795–1861 рр. На рубежі XVIII і ХІХ ст. серед міських станів волинських міст виділено купців, міщан, вільних людей та іноземців, а з 1830-х рр. – «громадян» і «почесних громадян»; ремісників або цехових майже не фіксували як окремий міський стан, а включали до стану міщан. Найчисленнішим було міщанство, а купці становили лише декілька відсотків у складі населення губернії. На підставі статистичних даних проведено аналіз змін у чисельності різних категорій міських станів. Частка міщан і купців у складі населення губернії зростала і в 30-х рр. ХІХ ст. сягнула 15–18 %. У другій половині 50-х років ХІХ ст. вона зменшилася через несприятливу демографічну ситуацію. На той час міські стани становили більшість у складі населення в усіх повітових містах губернії, крім Житомира. На Волині на кілька відсотків чисельність міських станів у складі населення губернії була більшою, ніж у європейській частині Російської імперії.
Keywords: Волинська губернія; населення; міські стани; міщани; купці; «вільні люди»; «громадяни»; «почесні громадяни»