Українське державотворення у ХХ столітті: ідеї та практика - Гаврилюк, Олександр Никифорович; Havryliuk, Oleksandr N. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Предметом вивчення навчальної дисципліни є діяльність теоретичного та практичного характеру українського політикуму та українського суспільства загалом, що стосується розробки засад та реалізації змісту державотворчого процесу в Україні. впродовж ХХ ст.Метою викладання навчальної дисципліни «Українське державотворення у ХХ столітті: ідеї та практика» є закріплення у студентів цілісного уявлення про закономірності та зміст процесу формування у середовищі національної еліти теоретичних засад українського державотворення, практичну діяльність представників різних напрямів українського політикуму в означеній сфері, виокремлення студентами тих аспектів історичного досвіду українського державотворення, які необхідно використовувати для розбудови сучасної України. Основні завдання вивчення дисципліни «Українське державотворення у ХХ столітті: ідеї та практика»: показати становлення в українському суспільстві ХХ ст. різних поглядів щодо національного державного будівництва; висвітлити та узагальнити зміст практичних кроків українського політикуму щодо їх реалізації (здобутки, проблеми, перешкоди та нереалізовані можливості на шляху будівництва української державності); вдосконалити навички студентів застосовувати історичний досвід українського державотворення у практичній професійній діяльності, виховувати студентів політично освіченими та національно свідомими, патріотично налаштованими особистостями. Програма навчальної дисципліни складається з двох змістових модулів: 1. Відродження української державності (початок ХХ ст. – червень 1941 рр.). 2. Радянська державність в Україні. Незалежна Україна.
Keywords: Україна; державотворення; політика; партії; Конституція; законодавство