Самоідентифікація особистості у віртуальному просторі гри - Стратонова, Наталя; Stratonova, N. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Проаналізовано особливості формування ідентичності в комп’ютерному ігровому просторі, Окреслено основні характеристики поняття «віртуальна комп’ютерна гра», проаналізовано особливості ММОРПГ та РПГ ігор. Виконано аналізує процес у самоідентифікації гравця й розкрито типи ідентичності суб’єкта як прояву множинності в просторі віртуальних комп’ютерних ігор. Із-поміж основних факторів, що впливають на самоідентифікацію людини в грі виокремлено імерсію, віртуалізацію «Я», ескапізм та опцію збереження / за-вантаження (save / load). Наголошено на тому, що ескапізм у даному випадку виступає компенсацією надмірної раціональності сучасного світу. Відповідно, комп’ютерна гра, будучи феноменом сучасної культури, ресакралізує раціоналізм ХХ–ХХІ ст. The purpose of this article is to analyze the particular properties of indentity formation on computer gaming space. This study outlines the main characteristics of the concept of ‘virtual computer game’, analyzes the features of RPG and MMORPG games. The author analyzes the process of gamer’s self-identification and reveals the subject’s types of identity as a manifestation of multiplecity in virtual space of computer games. Immersion, ‘I-virtualization’, escapism and save/load options are distinguished among the main factors affecting the identity of man in the game. It is emphasized that the escapism in this case is a compensation of excessive rationality of the modern world. Accordingly, a computer game, being a phenomenon of modern culture, resacralizates the rationalism of XX–XXI century.
Self-identification in virtual space of the game.
Keywords: віртуальна реальність; комп’ютерна гра; ММОРПГ; РПГ; самоідентифікація; імерсія; віртуалізація; ескапізм; квазірелігія; квазіміфологія; virtual reality; computer game; MMORPG; RPG; identity; immersion; virtualization; escapism; quasi-religion; quasi-mythology