Правові та організаційні аспекти виконання судових рішень органами Казначейства України - Гережун, Наталія Дмитрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню правових та організаційних аспектів виконання судових рішень органами Казначейства, визначенню проблемних аспектів та шляхів вдосконалення механізму виконання судових рішень про стягнення коштів з державних органів. У роботі визначено поняття виконання судових рішень в контексті забезпечення належного публічного управління, роль органів Казначейства у цьому процесі. Досліджено організаційно-правову структуру органів Казначейства, механізм виконання судових рішень про стягнення коштів з державних органів, запропоновано класифікацію проблем, пов’язаних з виконанням судових рішень органами Казначейства. Здійснено аналіз досвіду зарубіжних країн у сфері виконання судових рішень, ухвалених проти держави, досліджено можливість його імплементації в Україні. Запропоновано шляхи вдосконалення механізму виконання судових рішень органами Казначейства, зокрема: вдосконалення законодавчої бази, запровадження ефективних механізмів фінансування судових рішень, підвищення прозорості процедур та забезпечення належного контролю з боку держави за станом виконання судових рішень. Результати дослідження свідчать про важливість забезпечення своєчасного виконання судових рішень, ухвалених проти держави, як невід’ємної елементу належного публічного управління
Keywords: безспірне списання коштів; боржники; бюджетна програма; виконання судових рішень; гарантії держави щодо виконання судових рішень; органи Казначейства