Патріотичні мотиви збірки “На новий шлях” Уляни Кравченко в контексті ідей західноукраїнського мистецького середовища кінця ХІХ – початку ХХ століття - Волощук, Галина; Voloshchuk, Yalyna (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
У статті розглянуто питання синтезу мистецтва поезії Уляни Кравченко та малярства західноукраїнських земель кінця ХІХ – початку ХХ ст. Значне місце відведено взаєминам поетеси з іншими видатними галицькими митцями, зокрема з І. Франком, М. Павликом та К. Устияновичем. Проаналізовано патріотичні мотиви збірки поезій Уляни Кравченко “На новий шлях”, яка вийшла друком у Коломиї 1928 р. This article gives the questions synthesis of the art of poems by Ulyana Kravchenko and painting the West of Ukraine the end of XIX and begin of XX century. It is mentioned that mutual relation between by poet and outstanding of Ukrainian painter such us I.Franko, M.Paluchko and K.Ustujanovuch. It has done the analysis the poem’s of collection “On New Way” by Ulyana Kravchenko which appeared in Kolomiya in 1928.
The Patriotic Motive of Collection “On New Way” by Ulyana Kravchenko in the Context of Ideas on the West of Ukraine the End of XIX and Begin of XX Century
Keywords: синтез мистецтв; мистецьке середовище; патріотичні мотиви; національні погляди; the synthesis of painting; the art of environment; patriotic motive; the national opinions