Стан та перспективи нарощування морського потенціалу України в контексті становлення її як морської держави - Копачинська, Галина; Kopachinska, Galina (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Досліджено особливості формування морського потенціалу України в контексті становлення її як морської держави. Вивчено складники морського потенціалу держави, особливу увагу приділено аналізу вуглеводневих запасів українського шельфу Чорного й Азовського морів. Розглянуто стан та перспективи видобутку вуглеводнів на українському шельфі Чорного й Азовського морів. Проаналізовано проблемні питання видобутку вуглеводнів українського шельфу Чорного й Азовського морів та шляхи їх подолання. Досліджено особливості розвитку морської галузі України як важливої складової частини її морського потенціалу. Проаналізовано проблемні питання функціонування морської галузі України, що негативно впливають на становлення її як морської держави, визначено шляхи подолання цих проблемних питань. The peculiarities of marine potential of Ukraine in the context of its formation as sea power are investigated. The composition of the state marine potential is studied, special attention to the analysis of Ukrainian hydrocarbon reserves of the Black and Azov Seas is paid. The state and prospects of hydrocarbon production in the Ukrainian shelf of the Black and Azov Seas are reflected. The problems of hydrocarbon extraction in the Ukrainian shelf of the Black Sea and the Sea of Azov and the ways to overcome them are analyzed. The peculiarities of the maritime industry of Ukraine as an important component of its maritime potential are investigated. The problems of marine industry in Ukraine functioning, which adversely affect the formation of its maritime power, the ways to overcome data problems are analyzed.
Status and Prospects of Ukrainian Marine Potential Lengthening in the Context of its Formation as Sea Power
Keywords: морський потенціал; вуглеводневі ресурси; шельф Чорного та Азовського морів; нафта; газ; Україна; ДАТ «Чорноморнафтогаз»; marine potential; hydrocarbon resources; the shelf of the Black and Azov Seas; oil; gas; Ukraine; SAC «Chornomornaftogaz»