Торговельні війни та їхній вплив на глобальну економіку - Бохонюк, Максим Михайлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Бакалаврська робота присвячена дослідженню теоретичних та практичних засад торговельних війн як сучасної форми протистояння між державами. Систематизовано різні підходи щодо визначення поняття «Торговельна війна», а також визначено основні причини, цілі та особливості ведення таких війн. Проаналізовано основні причини торговельного протистояння між США та Китаєм, такі як торговий дефіцит США в зовнішній торгівлі з КНР та хронологію основних подій та етапів розвитку торговельної війни. Проведено комплексну оцінку економічних втрат обох сторін на основі ряду досліджень та наведено основні показники та галузі що найбільше постраждали. Досліджено роль СОТ у врегулюванні торговельних суперечок, та механізм вирішення торгових конфліктів, прописаних у The Dispute Settlement Understanding (DSU). Здійснено прогноз та сценарії розвитку глобальної економіки в контексті торговельних війн та можливі наслідки для глобальної економіки. Наукова новизна проведеного дослідження полягає в комплексному аналізі впливу торговельної війни між США та Китаєм на глобальну економіку. Вперше розглянуто не лише негативні, а й позитивні наслідки конфліктів, запропоновано сценарії адаптації економік, механізми вирішення суперечок і роль СОТ. Практичне значення результатів полягає у можливості застосування рекомендацій для вдосконалення економічної політики в умовах торговельних війн і мінімізації їх впливу на національні економіки.
Keywords: торговельна війна; торгівля; протекціонізм; мита; квоти; договір «Першої фази»; експорт; торговельний баланс; Світова Організація Торгівлі; The Dispute Settlement Understanding