Теоретичні аспекти формування поняття «природокористування» - Барський, Юрій; Романчук, Катерина; Barskiy, Yuriy; Romanchuk, Kateryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті досліджено й узагальнено відомі в науковій літературі позиції щодо визначення сутності та змісту категорії «природокористування» як важливої складової частини проблеми взаємодії в системі «суспільство – природа». Проаналізовано основні наукові підходи до тлумачення природокористування та аспекти його вивчення різними галузями знань. Зроблено висновок про те, що серед значної кількості підходів виділяється конструктивно-географічний, який розкриває всі важливі аспекти природокористування конкретної території зі специфічними природно-географічними та соціально-економічними особливостями. У роботі виокремлено головні складові елементи природокористування й подано авторське бачення його сучасного змісту. Указано проблеми та перспективи подальших досліджень сутності природокористування як важливого питання в теорії природокористування. В статье исследованы и обобщены существующие в научной литературе позиции относительно определения сущности и содержания категории «природопользование», как важной составной части проблемы взаимодействия в системе «общество–природа». Проанализированы основные научные подходы к толкованию природопользования и аспекты его изучения различными отраслями знаний. Сделан вывод о том, что среди значительного количества подходов выделяется конструктивно-географический, который раскрывает все важные аспекты природопользования конкретной территории со специфическими природно-географическими и социально-экономическими особенностями. В работе выделены главные составляющие элементы природопользования и представлено авторское видение его современного содержания. Выделены проблемы и перспективы дальнейших исследований сущности природопользования как важной проблемы в теории природопользования. The article studies and generalises existing in the scientific literature positions concerning the category of «nature management» as an important part of the problem of interaction in the system «society – nature». The basic scientific approaches to its interpretation have been analyzed and aspects of hisstudy of various disciplines. It is concluded that among the significant number of approaches stands out constructive and geographical, which reveals all the important aspects of natural management of specific areas with specific natural-geographic and socio-economic characteristics. The study outlines the main elements of nature management and given the author’s vision of the modern meaning nature management. Highlighted problems and prospects for further studies of the nature and structure of nature management as an important problem in the theory of environmental management.
Theoretical Aspects of Formation of the Concept «Nature Management»
Keywords: природокористування; система «суспільство – природа»; навколишнє природне середовище; суспільство; природні ресурси; природно-ресурсний потенціал; nature management; the system «society – nature»; the environment; society; natural resources; natureresource potential