Policja wobec zagadnienia ukraińskiego na Wołyniu w świetle interpelacji poselskich z lat 1922–1924 - Разиграєв, Олег Володимирович; Razyhraiev, Oleh V. (Wydział Politologii, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Polska, 2015)
Депутатські інтерпеляції є цінним джерелом у дослідженні національної політики Польщі в 1918–1939 рр. У запропонованій статті висвітлюється діяльність польської державної поліції на Волині в контексті «українського питання» крізь призму депутатських інтерпеляцій 1922–1924 рр. У вищевказаних документах поліція характеризується переважно негативно, акцентується на її репресивній складовій. Разом з тим, депутатськими інтерпеляціями варто послуговуватися обережно, позаяк вони не завжди були об’єктивними.

Poselskie interpelacje są cennym materiałem dla badań polityki narodowościowej Polski w latach 1918–1939 (w tym i stosunków polsko-ukraińskich) oraz roli i miejsca policji w życiu społeczno-politycznym państwa. Należy jednak pamiętać, że poselskie interpelacje nie zawsze były obiektywne, a posłowie mogli podawać nie zawsze sprawdzone dane. Jest to więc źródło, którym należy posługiwać się z pewną ostrożnością. Wizerunek organów policyjnych w świetle interpelacji posłów reprezentujących mniejszości narodowe był przeważnie negatywny. W licznych interpelacjach oskarżano policję o stosowanie nieuzasadnionych środków represyjnych, prześladowań, bezpodstawnych środków przemocy w celu uzyskania przyznania się do winy oraz o wykorzystanie broni palnej do zastraszania ludności miejscowej. Należy zaznaczyć, że po każdej skardze przeprowadzano dochodzenie, lecz w większości wypadków rezultat nie był zadawalający dla strony pozywającej.

Deputies interpellations are a valuable material for research policy Polish nationality in the years 1918–1939 (including the Polish-Ukrainian) and the role and place of the police in socio-political life of the state. Note, however, that the parliamentary interpellation were not always objective, and Members can give is not always veriied data. So it is a source that should be handled with caution. The image of the police in the light of the interpellation deputies representing national minorities was mostly negative. In numerous interpellations they accused the police of unjustiied use of repressive measures, persecution, unjustiied use of violence to obtain testimony in making the crime and on the use of irearms to intimidate the local population. It should be noted that after each complaint, an investigation was carried out, but in most cases the result was not satisfactory to the party suing.
Police about problems in Volyn in the light of all parliamentary years 1922–1924
Keywords: поліція; депутат; інтерпеляція; репресії; Волинь; Польща; policja; Wołyń; interpelacje poselskie; okres międzywojenny; police; Volyn; parliamentary questions; the interwar period