Греко-уніатське парафіяльне духовенство першої третини ХІХ ст.: соціальне походження, освіта, матеріальне забезпечення - Білик, Вікторія Андріївна; Bilyk, Viktoriia A. (Національний університет "Острозька академія", 2011)
На підставі аналізу архівних матеріалів змальовано соціальний портрет греко-уніатського парафіяльного духовенства. З’ясовано, що унійні священики походили переважно з духовного стану, рідше – з міщан і збіднілої шляхти. Розкрито рівень освіти та матеріального забезпечення унійних священиків у період наступу російської влади на Греко-уніатську церкву у Правобережній Україні. Проаналізовано становище так званих “безмісних” священиків, які втратили парафії у зв’язку з наверненням парафіян на православ’я та “переосвяченням” храмів.

According to files the author shows in the article the social portrait of Greek-uniat parish’ clergy. It was defined that Greek-uniat priests came from clergy and from townsfolk and from nobility. The great attention is paid in the article to the investigation of educational level and welfare of uniat priests in the period of approach of Russian government on Greek-uniat church in the Right bank Ukraine. It was also analyzed the position of the priests, who had no parishes. They did not agree to join the orthodox.
The Greek-uniat parish’ clergy in the 30s of the XIX century: the social provenance, education and welfare
Keywords: Греко-уніатська церква; Луцька греко-уніатська єпархія; парафія; парафіяльне духовенство; церковний фундуш; Greek-uniat church; Lutsk greek-uniat diocese; parish; parish’ clergy; church’ support