Цифрова трансформація економічної діяльності - Новак, Ілля Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі визначено сутність поняття «цифрова трансформація економіки» та передумови її виникнення, вплив, наслідки. Систематизовано передумови цифрової трансформації, а саме: технологічний прогрес, доступність інтернету та інфраструктури зв'язку, кадровий потенціал, стимулювання інновацій, законодавча база та регулювання, партнерство між секторами. Охарактеризовано комплексний вплив цифрової трансформації на різні сфери економіки, а саме на: підтримуючу інфраструктуру, електронний бізнес та електронну комерцію. Виділено як позитивні, так і негативні наслідки її впливу. Досліджено світовий досвід цифровізації економічної діяльності держав таких провідних держав, як: США, Китай, Японія, Велика Британія та Південна Корея. Проаналізовано сучасний стан цифрової трансформації світової економіки, на основі даних про прискорення використання Інтернету, обсягах цифрової економіки у ВВП держав, даних домінуючих світових компаній у сфері цифрової економіки. Досліджено сучасні тенденції цифрової трансформації економічної діяльності, а саме зростання впливу електронної комерції, штучного інтелекту, ринку Big Data, та розвитку Інтернету речей. Проаналізовано рівень цифровізації галузей економіки України. Визначено проблематику впровадження цифрових технологій в економічній сфері. Досліджено перспективні напрями розвитку цифрової економіки, зокрема, фінансових технологій. Охарактеризовано ключову роль державного регулювання у забезпеченні ефективної цифрової трансформації економіки.
Keywords: цифрова трансформація економіки; Інтернет речей; штучний інтелект; Big Data; електронна комерція; блокчейн