Функціональний стан організму підлітків загальноосвітніх навчальних закладів - Васкан, Іван; Vaskan, Ivan (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті визначено функціональний стан організму підлітків загальноосвітніх навчальних закладів. Результати дослідження дають можливість стверджувати, що середні значення ЧСС, артеріального тиску, затримки дихання перебувають у межах вікових норм. Частота серцевих скорочень учнів складає 81–89 уд./хв; артеріальний тиск систолічний перебуває в межах 95,43–131,1 мм рт. ст. (дівчатка), 96,04–130,1 мм рт. ст. (хлопчики), діастолічний – 50,18–79,5 мм рт. ст. (дівчатка), 49,06–78,08 мм рт. ст. (хлопчики); тривалість затримки дихання учнів на вдиху становить 28,63–34,81 с (дівчатка), 34,61–48,83 с (хлопчики). Величина затримки дихання дітей на вдиху на 33–65 % вища, ніж на видиху. Із віком простежується тенденція підвищення тривалості затримки дихання в хлопчиків, порівняно із дівчатками. Найінтенсивніше результати виконання тесту в хлопців зростають із 13 до 15 років. Водночас простежено тенденцію до погіршення діяльності окремих функціональних показників організму підлітків. In the article it was defined functional state of teenagers’ organisms of general educational establishments. The results of the research let us claim that average heart rate, arterial pressure, breath-holding are within age norms. Heart rate of pupils is 81–89 beats per minute; systolic pressure is within 95,43–131,1 mm of mercury column (girls), 96,04–130,1 mm of mercury column (boys); breath holding duration on inspiration of pupils is 28,63–34,81 s (girls), 34,61–48,83 s (boys). Duration of breath holding on inspiration is 33–65 % higher than on expiration. With the age duration of breath holding increases among boys in comparison with girls. More actively results of tests of boys increase within the age of 13–15. At the same there is a tendency of worsening of activity of certain functional indices.
Functional State щf Organisms щf Teenagers щf General Educational Establishments
Keywords: фізична підготовленість; підлітки; розвиток; фізичні якості; physical preparation; teenagers; development; physical qualities