Суспільно-географічне положення Луганської області як фактор розвитку сфери культури - Моштакова, Н. В.; Moshtakova, N. V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Обґрунтовано вплив суспільно-географічного положення Луганської області на формування, розвиток та територіальну організацію її сфери культури. Визначено вплив прикордонного положення регіону на його культурне життя. Виділено шість груп міст і районів Луганської області за особливостями їхнього суспільно-географічного положення. Проведено групування адміністративно-територіальних одиниць Луганщини за територіальною доступністю їх закладів культури. Згідно з теорією графів розраховано основні показники транспортної доступності адміністративних районів області.The influence of socio-geographical situation of the Lugansk region on the formation, development and territorial organization’s sphere of culture justified. The influence of the frontier situation of the region on its cultural life defined. The groups of cities and districts of the Lugansk region on the features of their socio-geographical position allocated. Grouping of administrative-territorial units of the Lugansk region on the territorial accessibility of their cultural institutions held. On the theory of graphs of the main indicators of the transport accessibility of the administrative districts of the region are calculated.
The Socio-Geographical Situation of the Lugansk Region as a Factor of Development of Cultural Sphere
Keywords: сфера культури; суспільно-географічне положення; транспортно-географічне положення; прикордонне положення; сусідське положення; центральне і периферійне положення; транспортна доступність; culture; socio-geographical situation; the transport-geographical situation; frontier situation; the neighbor’s situation; central and peripheral situation; transport accessibility