Вплив травматичних подій на психоемоційний стан внутрішньо переміщених осіб - Калахан, Юлія Борисівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена вивченню впливу травматичних подій на психоемоційний стан внутрішньо переміщених осіб. У дослідженні розглянуто психологічні аспекти травматизації, зокрема її наслідки для емоційної сфери, нервово-психічного стану та здатності до посттравматичного зростання. У першому розділі проаналізовано теоретичні підходи до розуміння травматичних подій у психології, узагальнено наукові погляди на природу, механізми впливу та наслідки психотравмуючих подій, а також їхній вплив на адаптацію особистості. Другий розділ присвячено емпіричному дослідженню, в якому взяли участь 30 внутрішньо переміщених осіб. Застосовано методику самооцінки нервово-психічного стану (САН), методику діагностики емоційного інтелекту Н. Холла та методику посттравматичного зростання. Результати дослідження дозволили оцінити взаємозв’язок між рівнем емоційного інтелекту, станом психічного здоров’я та проявами посттравматичного зростання. У третьому розділі представлено план програми розвитку психологічної стійкості для внутрішньо переміщених осіб, які зазнали травматичних подій. Програму доповнено рекомендаціями щодо психосоціальної роботи з урахуванням індивідуальних особливостей емоційного профілю учасників. Робота має теоретичне та практичне значення для психологічної підтримки внутрішньо переміщених осіб та їхньої адаптації до нових умов життя.
Keywords: травматичні події; психоемоційний стан; внутрішньо переміщені особи; емоційний інтелект; посттравматичне зростання; нервово-психічний стан; психологічна стійкість; психосоціальна підтримка