Використання штучного інтелекту в правоохоронній діяльності: етичні та правові аспекти забезпечення прав людини. - Булавіна, Світлана Євгенівна; Калиновська, Магдалена Володимирівна (Державний біотехнологічний університет, 2025)
Використання технологій ШІ у правоохоронній діяльності має потенціал підвищити ефективність боротьби зі злочинністю та забезпечення громадської безпеки. Однак їхнє впровадження створює нові виклики у сфері захисту прав і свобод людини. Для досягнення балансу між ефективністю правоохоронної діяльності та дотриманням прав людини необхідно розробити комплексне правове регулювання. Воно повинно встановлювати чіткі вимоги до розробки, впровадження та використання технологій ШІ, гарантувати їхню прозорість і підзвітність, а також забезпечувати механізми захисту прав громадян.Основними принципами такого регулювання мають стати людський контроль над автоматизованими системами, недискримінаційність, прозорість, підзвітність та пропорційність використання ШІ у правоохоронній діяльності.
Keywords: Міжнародно-правові механізми захисту прав людини; штучний інтелект; правоохоронна діяльність; права людини; законодавство