ДЕСТРУКТИВНИЙ ВПЛИВ БОЙОВОГО СТРЕСУ НА ЕМОЦІЙНУ СФЕРУ ОСОБИСТОСТІ ВІЙСЬКОВОГО - Лящ, Оксана; Яцюк, Марія (My University, 2021)
Мета. Мета статті полягає у встановленні деструктивного впливу бойового стресу на емоційну сферу військового. Методи. Відповідно до мети дослідження використаний контент-аналіз бесіди, методика на визначення рівня стресу Л. Рідера, PHQ-9 шкала самооцінки депресії, шкала тривожності Тейлор, методи математичної статистики. Результати. В статті розглянуто проблему впливу бойового стресу на емоційну сферу військових. Зазначено, що основною реакцією військовослужбовця на бойові події є бойовий стрес, відмінною особливістю якого є наявність стрес-факторів бойової обстановки. Уточнено, що бойовий стрес розуміється як багаторівневий процес адаптаційної активності людського організму в умовах бойової обстановки, що супроводжується актуалізацією механізмів реактивної саморегуляції і закріпленням специфічних пристосувальних психофізіологічних змін. Результати дослідження вказують на те, що негативні психічні стани, які виникають у військовослужбовців у період виконання небезпечних для здоров’я і життя завдань, після повернення з зони бойових дій проявляються у загостренні почуття честі, гідності та справедливості, зростанні реакцій некерованої агресивності, тривоги, конфліктності, що різко ускладнюють процес реадаптації демобілізованих військових та безумовно вимагають проведення психологічної корекції. Отримані результати дослідження свідчать про те, що тривалі психотравмуючі фактори бойової обстановки деструктивно впливають на емоційну сферу військових, а в силу особистісних особливостей, у багатьох демобілізованих порушується регуляція поведінки, а також морально-етична та когнітивна сфери. Висновки. Встановлено, що у формуванні деструктивних наслідків вагому роль відіграють конфліктні переживання в системі цінностей та смислів професійної діяльності військовослужбовця, які актуалізуються в ситуації загрози життю та здоров’ю особистості. За допомогою точної оцінки та прогнозу впливу бойового стресу на особистість військового з’являється можливість командирам частин та підрозділів спрогнозувати виникнення деструктивних психічних станів, а також динаміки поведінки особового складу в екстремальних умовах та адекватно реагувати на зміни в обстановці.

Purpose. The purpose of the article is to establish the destructive effects of combat stress on the emotional sphere of the military. Methods. In accordance with the purpose of the study used content analysis of the conversation, methods for determining the level of stress L. Reeder, PHQ-9 scale of self-assessment of depression, Taylor anxiety scale, methods of mathematical statistics. Results. The article considers the problem of the impact of combat stress on the emotional sphere of the military. It is noted that the main reaction of a serviceman to combat events is combat stress, the difference of which is the presence of stress factors in the combat situation. It is specified that combat stress is understood as a multilevel process of adaptive activity of the human body in a combat situation, accompanied by the actualization of the mechanisms of reactive self-regulation and the consolidation of specific adaptive psychophysiological changes. The results of the study indicate that the negative mental states that occur in servicemen during the performance of tasks dangerous to health and life, when returning from combat, are manifested in an exacerbation of honor, dignity and justice, increased reactions of uncontrolled aggression, anxiety, conflicts that dramatically complicate the process of readaptation of demobilized servicemen and certainly require psychological correction. The results of the study indicate that long-term traumatic factors of the combat situation have a destructive effect on the emotional sphere of the military, and due to personal characteristics, many demobilized violate the regulation of behavior, as well as moral, ethical and cognitive spheres. Conclusions. It is established that in the formation of destructive consequences an important role is played by conflicting experiences in the system of values and meanings of the professional activity of the serviceman, which are actualized in the situation of threat to life and health of the individual. Accurate assessment and prediction of the impact of combat stress on the personality of the military makes it possible for unit and unit commanders to predict the occurrence of destructive mental states, as well as the dynamics of personnel behavior in extreme conditions and respond adequately to changes in the situation.
Destructive effect of combat stress on the emotional sphere of the military personality
Keywords: деструктивні психічні стани; військовослужбовці; бойовий стрес; адаптація; здоров’я особистості; destructive mental states; servicemen; combat stress; adaptation; personal health; 159.944.4:355.1