Категорії маскулінності та фемінінності в процесах концептуалізації дійсності - Григорів, Н. М.; Grygoriv, N. M. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
У статті проаналізовано категорії маскулінності та фемінінності у процесах концептуалізації дійсності. Установлено, що метафоричне значення цих котегорій визначає когнітивний зміст гендерних еталонів і стерео- типів, що регулюють вербалізацію гендерної інформації в соціумі. Мовне конструювання чоловічої/жіночої ідентичності запрограмоване на генетичному рівні в когнітивній базі, але під впливом соціокультурних факторів можливі подальші модифікації гендерних характеристик індивіда. This article analyzes the categories of masculinity and femininity in the reality conceptualization processes. It has been proved that the metaphoric meaning of the given categories defines the cognitive sense of gender standards and stereotypes, regulating the verbalization of gender information in the society. The language construction of male/female identity has been programmed on the genetic level in a cognitive base but under the influence of sociocultural factors the further modifications of gender characteristics of the individual are possible.
The Categories of Masculinity and Femininity in the Reality Conceptualization Processes
Keywords: концептуалізація; категорії; аскулінність; фемінінність; андрогінність; гендерні ролі; гендерні стереотипи; conceptualization; categories; masculinity; femininity; androgyny; gender roles; gender stereotypes