Аналіз психологічних чинників, які призводять до самопошкоджуючої поведінки у підлітків - Лобанова, Поліна В'ячеславівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі описано актуальність теми дослідження «Аналіз психологічних чинників, які призводять до самопошкоджуючої поведінки у підлітків». У першому розділі розглянуто поняття самопошкодження та його прояви, починаючи з перших згадок у літературі. Зосереджено увагу на формах самопошкоджуючої поведінки, поширеності серед підлітків та її наслідках для психічного здоров'я. Відзначено, що самопошкоджуюча поведінка має психологічне підґрунтя: почуття тривоги, провина, низька самооцінка та негативні сімейні взаємини. У другому розділі обґрунтовано методики та процедури емпіричного дослідження підлітків, схильних до аутоагресії та психологічні фактори, що впливають на її розвиток. Описано особливості сімейних взаємин, соціальної підтримки та особистісних рис. Доведено, що самопошкодження часто є способом регулювання емоційного стану або реакцією на стрес. У третьому розділі розроблено корекційну програму для зниження тривоги, вини, стабілізації емоційного напруження, розвитку самоспівчуття, емоційної регуляції та соціальної підтримки. Програма включає психоедукаційні сесії, вправи з розвитку навичок самоспівчуття, техніки емоційної регуляції та зміцнення соціальної підтримки. В результаті проведеного дослідження було визначено, що самопошкоджуюча поведінка часто корелює з такими психологічними чинниками, як почуття провини, низька самооцінка, підвищена тривожність та дефіцит емоційної підтримки з боку близького оточення.
Keywords: самопошкодження; емоційна регуляція; підлітки; психологічні чинники; аутоагресія; профілактика; психоосвіта