Питання щодо структури захворюваності студентів у процесі фізичного виховання - Футорний, Сергій; Маслова, Олена; Осадча, Оксана; Шматова, Олена; Futornyi, Serhiy; Maslova, Olena; Osadcha, Oksana; Shmatova, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Сьогодні результати багатьох досліджень підтверджують необхідність розроблення здоров’яформу- вальних і здоровʼязберігальних програм та технологій, у тому числі з урахуванням особливостей захворю- ваності студентів із подальшим їх упровадженням у процес фізичного виховання. Залишається актуальним питання підвищення рівня теоретичних знань і практичних умінь студентів щодо відповідального ставлення до свого здоров’я, профілактики виникнення патології органів та систем, а також формування розумного ставлення до занять фізичною культурою як основного фактора позитивного впливу на власний рівень фізичного розвитку й здоров’я. Мета дослідження – охарактеризувати показники захворюваності студентської молоді та розглянути її структуру як одну з найважливіших складників комплексної оцінки здоров’я. Матеріали й методи – аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури, метод викопіювання особистих даних, методи математичної статистики. Результати роботи. Проведений аналіз захворювано- сті студентів дав змогу встановити динаміку захворюваності, визначити її специфіку й відмінності. Пред- ставлений аналіз показників, що лімітують рівень здоров’я студентів, обґрунтовує необхідність скринінгу показників фізичного здоров’я, який є одним з основних компонентів управління процесом фізичного виховання сучасної студентської молоді. Перспективи подальших досліджень полягають у дослідженні даних захво- рюваності студентської молоді з урахуванням їхньої професійної підготовки, обраної майбутньої спеці- альності, організації навчального процесу для здійснення порівняльної характеристики та визначення концептуальних умов щодо врахування показників захворюваності в процесі фізичного виховання студентів.Today, the results of many studies confirm the need to develop healthpromoting and health-preserving programs and technologies, taking into account the peculiarities of the morbidity of students, with their subsequent implementation in the process of physical education. The issue of increasing the level of theoretical knowledge and practical skills of students on responsible attitude to their health, prevention of pathology of organs and systems, as well as the formation of a reasonable attitude to physical activity as a major factor positively influencing their own level of physical development and health. The Objective of the Study is to characterize the incidence rates of student youth and consider its structure as one of the most important components of a comprehensive health assessment. Materials and Methods: analysis and generalization of data of scientific and methodical literature, method of personal data copying, methods of mathematical statistics. Results of the Study. The analysis of student morbidity allowed establishing the dynamics of morbidity in order to determine its specifics and differences. The presented analysis of indicators that limit the level of health of students justifies the need for screening of physical health indicators, which is one of the main components of the management in the process of physical education of modern student youth. Prospects for Further Research are to study the indicators of morbidity of student youth, taking into account their training, chosen future specialty, the organization of the educational process for comparative characteristics and definition of conceptual conditions for taking into account morbidity indicators in physical education.
The Issue of the Structure of Students’ Morbidity in the Process of Physical Education
Keywords: захворюваність; фізичне виховання; студент; студентська молодь; показник; патологія; morbidity; physical education; student; student youth; indicator; pathology