Концентрований і розосереджений види тематизму у камерній творчості Олександра Козаренка - Коменда, Ольга Іванівна (Волинський обласний науково-методичний центр, 2013)
У статті досліджено різні види тематизму у творчості Олександра Козаренка на прикладі аналізу камерних творів митця початку 1990-х років: «Соncerto Rutheno», «Konzertstuk» та «П’єро мертвопетлює». Виявлено наявність концентрованого (централізований, децентралізований та еталонний підвиди) та розосередженого видів тематизму. На основі отриманих результатів стверджено особливе значення першої половини 1990-х років для набуття майстерності тематичного розвитку та досвіду тематичної роботи, а також формування творчої індивідуальності митця. Different types of thematism in chamber works by O. Kozarenko of early 1990s («Concerto Rutheno», «Konzertstuk» and «Piero Deathly») had been studing in this article. The presence of concentrated thematism (centralized, decentralized and reference subspecies) and dispersed thematism had been revealing. Based on the results of this research author had confirmed the special importance of early 1990s for the gain of the mastery of thematic development, the content of creative experience and formation of his creative personality.
Keywords: тематизм; інтонаційний образ світу; концентрований і розосереджений види тематизму; централізована тема; децентралізована тема; тема-еталон; thematism; intonation image of the world; concentrated and dispersed types of thematism; centralized theme; decentralized theme; theme-pattern; 785.6