Лінгвопрагматика кольору в англомовному медіа просторі - Макарук, Лариса Леонідівна; Makaruk, Larysa L. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано специфіку кольору з огляду на культурно-ментальні особливості американського та британського етносів. Обгрунтовано ключові лінгвістичні підходи розгляду колористичних компонентів. Виявлено кольорову гаму, яка притаманна піктограмам та ідеограмам, які активно залучають до недійних повідомлень на шпальтах періодичних видань. Окреслено культурну специфіку кольору з урахуванням традицій та звичаїв британців й американців, які склалися в їхніх етнокультурах упродовж віків. Схарактеризовано основні колористичні відтінки, які притаманні сучасним паралінгвальним компонентам комунікації. This article deals with the cultural and mental peculiarities of colour in British and American societies. The main linguistic approaches to the investigation of colour components have been described. The colour scheme which is used for pictograms and ideograms in newspaper messages in mass media discourse has been defined. A cultural peculiarities of colour including the national customs and traditions which were formed for centuries in their nations have been characterized. The basic colours which are appropriate for modern paralinguistic components have been characterized, their cultural peculiarities have been defined.
Linguopragmatics of Colour in English Mass Media Space
Keywords: колір; colour; культура; culture; піктограма; pictogram