Методика навчання учнів основ інформаційної безпеки та медіаграмотності - Конотопчик, Дмитро Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі на основі теоретичного аналізу наукової, навчально-методичної, психолого-педагогічної літератури досліджено поняття інформаційної безпеки та медіаграмотності, проаналізовано їх історичний розвиток, сучасні виклики та потреби інтеграції в освітній процес. Розглянуто моделі формування медіаграмотності та інформаційної безпеки, окреслено принципи і методи їх реалізації у навчальному процесі. Проаналізовано переваги й недоліки використання цифрових технологій у формуванні цих компетенцій, а також розроблено дидактичні матеріали для інтерактивного навчання з акцентом на медіаграмотність і інформаційну безпеку. Розроблено інтерактивну платформу для контролю й оцінювання рівня успішності учнів з питань інформаційної безпеки та медіаграмотності. Сформульовано основні принципи її роботи, спроєктовано структуру та реалізовано функціональні можливості платформи. Особливу увагу приділено її адаптації для умов дистанційного та змішаного навчання. Експериментально перевірено ефективність запропонованої платформи та її вплив на рівень сформованості медіаграмотності та інформаційної безпеки учнів. Сформульовано рекомендації щодо впровадження запропонованих рішень у шкільну практику.
Keywords: медіаграмотність; інформаційна безпека; інтерактивне навчання; цифрові технології; навчальні ресурси; освітній процес; освітня платформа; критичне мислення