Adolescent aggression in Chornobyl area: self-control, identity and moral Development - Khomyk, V. S.; Хомик, В. С. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Інститут соціальної та політичної психології НАПН України, 2014)
Self-reported aggression by adolescents from the Chornobyl area revealed that epistemological course in their constitution of everyday reality finds expression in an Imperial way of knowing and awareness. Control over own needs, desires and priorities as the very essence of self in violent situations is related to a lack of protective frame in consciousness of adolescents. Chornobyl adolescents create something which they avoid and fear or do not make the ordinary meaning of human experience and differentiation from others come before integration and wholeness in their awareness. To young men who are at the delayed stage of consciousness development, aggression most frequently correlated with the experience of pleasant toughness instead the negativistic/conformist pair of metamotivational states, implying that rules are not experienced by individuals as shared reality that are given shape and order. Rather, it was perceived as amorphous, unstable and inherently fluctuating set of moral standards. For the Interpersonal self, the other-oriented mastery state much better corresponds to self-control in fight situations than other metamotivational states do. Самозвіти про агресію юнаків з Чорнобильської зони виявили, що епістемологічна тенденція в їх конституюванні повсякденної реальності знаходить свій вияв в імперіальному способові її усвідомлення і знання. Контроль над власними потребами, бажаннями і пріоритетами як самої суті їх «я» в ситуаціях насильства пов’язані з відсутністю охоронного фрейму у свідомості юнаків. Чорнобильські юнаки творять те, чого уникають і бояться або не творять смислу людського переживання у звичайному розумінні, і диференціація у їх свідомості від інших передує інтеграції. В юнаків, яким притаманна затримка стадій розвитку свідомості, найбільше узгоджувалися з агресією часті переживання приємно відчутної суровості замість негативістської/конформістської пари метамотиваційних станів у тому значенні, що правила внутрішньо не відчувалися респондентами як спільна з іншими реальність, якій надавалася нормами форма, порядок, але, радше, вона усвідомлювалася аморфною, нестійкою і такою, якій властива флуктуація моральних стандартів. Для юнаків, які мають належність до міжособистісної стадії смислової еволюції свідомості, стан орієнтованої-на-іншого майстерності набагато краще узгоджується із самоконтролем агресії в ситуаціях бійок, ніж інші метамотиваційні стани юнаків.
Юнацька агресія в чорнобильській зоні: самоконтроль, розвиток ідентичності та моралі
Keywords: self-control; aggression; Constructive-developmental theory; meaning-making activity; Imperial; Interpersonal stages of identity development; Reversal Theory metamotivational states; protective frame; самоконтроль; агресія; конструктивно-розвивальна теорія; смислотворення; імперіальна та міжособистісні стадії розвитку ідентичності; реверсивна теорія; метамотиваційні стани; охоронний фрейм