Сучасні напрями та методи історичних досліджень - Карліна, Оксана Миколаївна; Karlina, Oksana M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Дисципліна „Сучасні напрями та методи історичних досліджень” належить до переліку нормативних навчальних дисциплін і спрямована на ознайомлення студентів з новими напрями і методами історичних досліджень. Послідовно розкриваються різні теорії історичного процесу. З огляду на два принципово різне бачення історії – лінійне і циклічне, виділено стадії історичного процесу (неоеволюціонізм, теорії модернізації) і цивілізаційний підхід. Розглянуті фактори історичного процесу, впливові історичні парадигми (школа „”Анналів”, тендерна історія, історія повсякденності, соціальна історія, макроісторія, мікроісторія, постмодернізм, постколоніалізм). Велика уваг приділена інструментарію історика – різним методам соціального та історичного пізнання. Розглядаються принципи побудови наукових теорій. Показана специфіка суспільних і гуманітарних наук. Певна увага приділена історичній герменевтиці, використанню кількісних методів в історичних дослідженнях, а також кліометриці як науковому напряму, аналізу кросс-культурних кореляцій в сучасній історичній антропології. Мета навчальної дисципліни: проаналізувати епістемологічні підвалини і філософські контексти сучасних напрямів і методів історичних досліджень
Keywords: історіописання; методологія історії; "нова історична наука"; історичний постмодернізм; історична герменевтика; гендерна історія