Феноменологія - Семенов, Андрій Миколайович; Semenov, Andrii M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Робоча програма складена відповідно до освітньо-професійної підготовки магістра за спеціальністю філософія, релігієзнавство і призначена для організації навчально-методичної роботи студентів з курсу “ Феноменологія ”. Програма містить анотаційну структуру курсу, види роботи над ним та форми контролю. Робоча навчальна програма визначає обсяг тематичних питань, які повинен засвоїти студент, літературу, орієнтовну тематику рефератів (фіксованих виступів), категоріальний апарат, перелік контрольних питань. Феноменологія розглядається у контексті вивчення базових філософських дисциплін – метафізики та онтології, філософської антропології, соціальної філософії, у поєднанні з суміжними гуманітарними дисциплінами. Мета курсу - ознайомлення студентів з широким полем проблематики феноменології, освоєння ними методів та форм теоретичного мислення, формування системи наукових знань у галузі теорії та історії феноменології, їх трансформації в сучасну гуманітарну освіту та культуру, оволодіння категоріальним “апаратом” мислення і пізнання на базі ґрунтовного знайомства з колом відповідної джерельної, монографічної літератури та власної теоретичної філософської рефлексії. Пріоритетним завданням вивчення курсу «Феноменологія» є розкриття місця, ролі та значення актуальних проблем людської свідомості, філософського осмислення та аналізу розумових процесів у контексті зародження та становлення світоглядної культури Новітньої історії, формування світової академічної філософії, а також, на основі цього, розвиток наукового, творчого і критичного мислення студентів, що є невід’ємним атрибутом розвитку духовності, полікультурності та гуманізму на рівні державотворення в Україні та інтеграційних процесів глобального суспільства.
Keywords: феноменологія; редукція; метод; онтологія; трансцендентний; кантіанство