П’єса «Стіна» Ю. М. Щербака на кону Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка - Пахолок, Зінаїда; Pakholok, Zinaida (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто факти біографії Т. Г. Шевченка, які письменник поклав в основу композиції твору. Проаналізовано п’єсу, переломну в драматургічній шевченкіані, що її вперше було поставлено в столиці, а через 24 роки − на Волині. Визначено обставини, які спричинили її появу на луцькій камерній сцені. Підкрес-лено, що ця вистава, будучи високохудожнім мистецьким твором, упродовж семи театральних сезонів зали-шається окрасою репертуару обласного театру./ The article deals with the facts from T. G. Shevchenko’s biography, which form the foundation of work’s contexture. The play, which became the turning point in Shevchenkiana, is analyzed. “The Wall” was first staged in the capital and only 24 years later in Volyn region. The circumstances, which led to its presentation on Lutsk stage, are defined. It is emphasized, that this performance, being the work of high artistic merit, is one of the best among the repertory of Regional Theatre for last seven seasons.
The Play “The Wall” by Y. M. Shcherbak at the Stage of Volynian Regional Academic Ukrainian Music and Drama Theatre Named After T. G. Schevchenko
Пахолок З. П’єса «Стіна» Ю. М. Щербака на кону Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка / Зінаїда Пахолок // Науковий вісник Східноєвропейського національного університету. Сер. «Філологічні науки. Літературознавство». – 2014. – № 9 (286). – С. 118-124.
Keywords: п’єса; образ Шевченка; театральне мистецтво; камерна сцена; монодрама; сценічна інтерпретація; глядацька аудиторія; play; character study of Shevchenko; the dramatic art; chamber stage; monodrama; scenic interpretation, audience; audience