«Red Hot Chili Peppers» - Легеньковська, Катерина Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростаючим інтересом до ролі автобіографічних текстів у формуванні музичної ідентичності та осмисленні творчих практик музикантів. Біографічні й автобіографічні матеріали гурту «Red Hot Chili Peppers» репрезентують складну взаємодію особистого досвіду, соціокультурних впливів і мистецьких трансформацій, що залишається малодослідженою темою в українському науковому дискурсі. Мета дослідження — проаналізувати механізми формування автобіографічного наративу в мемуарах і біографічних свідченнях учасників гурту та визначити їхній вплив на конструювання індивідуальних і колективних образів та рецепцію творчості. Завдання дослідження: дослідити наративні стратегії в автобіографічних текстах; проаналізувати мотиви тілесності, залежності, дружби й любові; визначити роль соціокультурних умов і продюсерських рішень у формуванні творчого наративу; інтерпретувати матеріали в ширшому теоретико-культурному контексті. Результати дослідження засвідчують, що автобіографічні тексти «Red Hot Chili Peppers» виходять за межі документальної хронології та функціонують як інструмент художньої саморепрезентації й колективної пам’яті, відображаючи взаємодію мистецтва, особистого досвіду та соціальних процесів.
Keywords: автобіографія; ідентичність; наративні стратегії; культурні практики