Динаміка спеціальної фізичної підготовленості волейболісток у процесі річного тренувального циклу - Ковальчук, Андрій Андрійович; Kovalchuk, Andriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті висвітлено динаміку спеціальної фізичної підготовленості та її взаємозв’язок із технічною підго¬товкою. Доведено, що під впливом методики прискореної спеціальної фізичної підготовленості показники технічної підготовки вдосконалюються ефективніше. Експериментальна методика, спрямована на інтенсивний розвиток спеціальних фізичних якостей, значною мірою позитивно вплинула на спеціальну фізичну підготовленість волейболісток експериментальної групи загалом. Зіставляючи результати констатувального й формувального експериментів під впливом авторської методики волейболістки експериментальної групи досягли значних результатів за всіма дослідженими показниками спеціальної фізичної підготовки. За всіма показниками спеціальної підготовки волейболістки ЕГ, порівняно з даними контрольної групи, суттєво покращили свої результати (р < 0,01÷0,001). Це пояснюється тим, що в КГ практично так широко не використовували спеціальні вправи для тренажерних приладів, що значно прискорювало розвиток показників спеціальної підготовки, хоча реакція гравців різного амплуа була неоднаковою залежно від складності й характеру прояву в нестандартних умовах. Отримані результати дослідження спеціальної фізичної підготовленості та її взаємозв’язок із показниками технічної підготовленості свідчать, що під впливом авторської методики волейболістки значно покращили показники технічної підготовки. In the article the dynamics of the special physical preparedness and intercommunication of it are reflected with technical preparedness. It is well-proven that under act of methodology of the speed-up special physical preparedness the indexes of technical preparation improve more effectively. Experimental methodology sent to intensive development of the special physical qualities in considerable measures positively influenced on the whole on the special physical preparedness of volley-ballers of experimental group. Сomparing the scores of establishing and forming experiments under act of authorial methodology of volley-baller of experimental group attained considerable scores on the all investigational indexes of the special physical preparation. On all indexes of the special preparation of volley-baller ЕG, comparing to data of control group, substantially improved the scores (р < 0,01÷0,001). It is explained by that in KG not used practically, so widely the special exercises for trainer devices that considerably accelerated development indexes of the special preparation. Although the reaction of players of different line of business was different depending on complication and character of display in non-standard terms. The got scores of research of the special physical preparedness and her intercommunication testify with the indexes of technical preparedness, that under act of authorial methodology of volley-baller considerably improved the indexes of technical preparation.
A Dynamics of the Special Physical Preparedness of Volley-ballers is in the Process of Annual Training Cycle
Keywords: волейболістки; спеціальна фізична підготовленість; тренувальний цикл; взаємозв’язок; технічна підготовленість; volley-ballers; special physical preparedness; training cycle; intercommunication; technical preparedness