Педагогічні ідеї та освіта Стародавнього Риму - Семенюк, Лілія Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі здійснено спробу дослідити та визначити особливості процесу формування основних компетентностей здобувачів освіти на основі аналізу педагогічних ідей та освітнього простору Стародавнього Риму. Проаналізовано історіографію зарубіжних, радянських та українських істориків та охарактеризовано основні джерела, виділено їх групи: писемні (правові, історичні, філософські та біографічні) та матеріальні. Виділено та проаналізовано групу методичних публікацій з навчання історії. Охарактеризовано процес становлення освітньої системи Стародавнього Риму. Визначено особливості виховання дітей у римській сім’ї та вплив оточення на їхній розвиток. Прослідковано та охарактеризовано основні етапи формування та розвитку освітньої системи в добу Республіки та Імперії, виявлено зміни у підходах до навчального процесу в кожний із періодів. Визначено та охарактеризовано типи освітніх закладів Стародавнього Риму. Означено роль освіти в суспільному житті римської цивілізації та рівень доступність до навчання для різних верств населення. Досліджено педагогічні ідеї філософів та ораторів Римської держави, визначено їхній вплив на формування ідеального громадянина та політичного діяча. Висвітлено виховні ідеали Марка Фабія Квінтіліана. Результатом проведеного дослідження стало виявлення методів, прийомів та засобів, які впливають на формування ключових компетентностей здобувачів закладів освіти на прикладі теми «Педагогічні ідеї та освіта в Стародавньому Римі».
Keywords: Стародавній Рим; освіта; виховання; педагогічні ідеї; Квінтіліан; компетентності