Жанр псалму в творчості українських композиторів ХХ-ХХІ століття - Шайнюк, Богдан Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота присвячена комплексному дослідженню становлення, еволюції та художньої специфіки жанру псалма в українській музичній культурі новітнього часу. Метою роботи є виявлення жанрових особливостей псалма у світлі історичних, богословських, стилістичних та виконавських традицій, а також аналіз індивідуальних композиторських інтерпретацій у музичній практиці другої половини ХХ – початку ХХІ століття. У першому розділі розглянуто історичну приналежність псалма як жанру духовної музики та окреслено основні етапи його становлення в контексті сакральної традиції. Подано огляд принципів класифікації біблійних псалмів, визначено їхній поетичний та богословський зміст. Окрему увагу приділено збереженню й трансформації сакральних традицій у творчості українських композиторів ХХ–ХХІ ст. Другий розділ зосереджений на вивченні особливостей втілення псалма в українській хоровій музиці новітнього часу. Проаналізовано еволюційні процеси жанру, зокрема тенденції до оновлення фактури, гармонічної мови, тембрової палітри та драматургії. Особлива увага приділена творчості Ірини Алексійчук та Ганни Гаврилець, у яких жанр хорового псалма набуває нових художніх вимірів. У роботі розкрито специфіку їх композиційного стилю, трактування псалмового тексту, поєднання канонічних елементів із сучасними музичними техніками.
Keywords: духовна музика; жанр; псалми; сакральні традиції