Прийменники як показники синтаксичної конденсації в дериваційних процесах - Межов, Олександр; Mezhov, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті системно досліджено семантичні та морфологічні варіанти адвербіальних синтаксем, співвідношення їх із підрядними частинами на матеріалі різностильових текстів сучасної української літературної мови. Описано прийменникові відмінки як морфологічні засоби вираження адвербіальних синтаксем у неелементарних простих реченнях. Теоретичну проблематику розглянуто на тлі морфологічної і синтаксичної структури сучасної української літературної мови. Визначено синтаксичний адвербіальний потенціал прийменниково-відмінкових форм, його поповнення за рахунок іменників і їхніх функційних еквівалентів. Проаналізовано співвідношення синтетизму й аналітизму в граматичній системі мови, зовнішньої (адвербіальної) спрямованості вихідних іменникових слів. З’ясовано характер симетрії / асиметрії семантико-синтаксичної та формально-синтаксичної структури аналізованих речень.In the article of semantical and morphological variants of adverbial syntaxems, correlation with subordinate clause complex sentences on material of texts modern literary Ukrainian is analysed. Prepositional cases how morphological facilities of expression adverbial syntaxems are in the simple sentences are described. Theoretical problems have been examined against the background of the modern Ukrainian morphological and syntactic structure. The problem of transposition syntactic adverbiale potential of preposition-case forms, principles of classification, varieties of transposition have been ascertained. Correlation of syntrtism and analylism in the modern Ukrainian grammatical system, external (adverbiale) orientation of initial noun word classes has been analyzed. Character of symmetry / asymmetry of semanticsyntactic and formal-syntactic structures of a sentence is elucidated.
Prepositions how the indexes of syntactic condensation are in processes of derivation.
Keywords: синтаксична конденсація; деривація; транспозиція; вторинний предикат; адвербіальна синтаксема; прийменник; відмінок; syntactic condensation; derivation; transposition; the secondary predicate; adverbiale syntaxema; preposition; case