Problem of Coherence in Modern Theoretical Physics - Trоkhimchuck, Petro; Dmytruk, Iryna; Трохимчук, Петро; Дмитрук, Ірина (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
The problem of coherence in modern theoretical physics is discussed. Classical and quantum conceptions of coherence, including uncertainty principles, are analyzed. Problem of coherence in Relaxed Optics (RO) is represented as a problem of creation and change of coherent structures. Рroblems of coherence breakdown, including phase coherence, and its applications in modern physics, including RO, are discussed too.;Дослідже- но проблему когерентності в сучасній теоретичній фізиці. Проаналізовано класичну та квантову концепції когерентності, уключаючи принципи невизначеності, а також принципи невизначеності Гейзенберга, Робертсона, Гейзенберга-Робертсона та Шрьодінгера-Робертсона, застосування принципу невизначеності Шрьодінгера- Робертсона для розв’язання задачі про нелінійний математичний маятник. Проблему когерентності в релаксаційній оптиці представлено як проблему утворення й зміни когерентних структур. Проаналізовано класифікацію когерентних структур, що відповідає класифікації явищ незворотної взаємодії оптичного випромінювання з речовиною, яка покладена в основу релаксаційної оптики. Досліджено проблеми порушення когерентності, уключаючи фазову когерентність, та їх застосування в сучасній фізиці, релаксаційній оптиці.
Проблема когерентності в сучасній теоретичній фізиці
Keywords: coherence; theoretical physics; Relaxed Optics; Rayleygh principle; uncertainty principles; coherent structures; coherence breakdown; когерентність; теоретична фізика; релаксаційна оптика; принцип Релея; принципи невизначеності; когерентні структури; порушення когерентності