Інформаційно-аналітична система «Posture control database 1,0» – базисна основа технології контролю за станом опорно-рухового апарату дітей 5–6 років із порушенням постави - Носова, Наталія; Коломієць, Тетяна; Маслова, Олена; Nosova, Nataliya; Kolomiets, Tetyana; Maslova, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Упродовж останніх років науковим співтовариством накопичено значну інформацію про тісний взаємозв’язок між станом біогеометричного профілю постави й здоров’ям людини. Сьогодні не викликає сумнівів, що постава як феномен цілого становить складноорганізований об’єкт, стан якого визначається взаємодією низки факторів: морфологічного розвитку опорно-рухового апарату, ефективного функціонування систем життєзабезпечення, системи педагогічного впливу на фізичний розвиток у процесі занять фізичними вправами. Мета дослідження – розробка інформаційно-аналітичної системи «Posture control database 1,0» для здійснення контролю за станом біогеометричного профілю постави дітей дошкільного віку в процесі фізичної реабілітації. Матеріали та методи дослідження. У процесі дослідження використано такі методи: аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури, метод експертних оцінок, методи математичної статистики. Результати роботи. Ґрунтуючись на результатах проведеного дослідження й дотримуючись основних принципів побудови технологічного процесу, контроль стану біогеометричного профілю постави дітей старшого дошкільного віку в процесі фізичної реабілітації рекомендується проводити відповідно до розробленої інформаційно-аналітичної системи «Posture control database 1,0». Інформаційно-аналітична система «Posture control database 1,0» містить чотири основні вкладки: «Діагностика», «Довідник», «Медогляд», «Звіт». Перспективи подальших досліджень полягають у площині впровадження розробленої інформаційно-аналітичної системи «Posture control database 1,0» у процес фізичної реабілітації дітей старшого дошкільного віку з порушеннями постави.In recent years, the scientific community has accumulated significant information about the close relationship between the state of the biogeometric profile of posture and human health. Today there is no doubt that posture as a phenomenon holistically represents a complexly organized object, the state of which is determined by the interaction of a number of factors: the morphological development of the musculoskeletal system, the effective functioning of life support systems, and the system of pedagogical effects on physical development in the process of physical exercises. The objective of the study is the development of the information-analytical system «Posture control database 1.0» for monitoring the state of the biogeometric profile of the posture of preschool children in the process of physical rehabilitation. Materials and Research Methods. In the course of the study were used: analysis and compilation of scientific and methodical literature, method of expert evaluations, meiody metematicheskoy statistics. Results of the Study. Based on the results of the study and adhering to the basic principles of the construction of the technological process, it is recommended to monitor the state of the biogeometric posture profile of senior preschool children in the process of physical rehabilitation in accordance with the developed information and analytical system «Posture control database 1.0». Information and analytical system «Posture control database 1.0» contains 4 main tabs: «Diagnostics», «Reference», «Medical examination», «Report». Prospects for further research lie in the plane of implementation of the developed information-analytical system «Posture control database 1.0» in the process of physical rehabilitation of senior preschool children with impaired posture
Information and Analytical System «Posture Control Database 1.0» – the Basic Foundation of Technology for Monitoring the Condition of the Musculoskeletal System of Children 5–6 Years Old with a Violation of Posture
Keywords: постава; фізична реабілітація; діти старшого дошкільного віку; інформаційно-аналітична система; posture; children of senior preschool age; information-analytical system; physical rehabilitation