Ренесансна творча особистість: риси універсалізму як феномен історичної доби - Коменда, Ольга Іванівна; Komenda, Olha I. (Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Г.С.Сковороди, 2016)
У статті розглянуто феномен універсальної творчої особистості в контексті музичної культури епохи Ренесансу. Висвітлено основні постаті італійської, французької, нідерландської, іспанської музичної культури ХIV‒XVI століть з позицій взаємодії різних способів їхньої творчої реалізації. Здійснено спробу виявити вплив основних видів діяльності музикантів ‒ композиції, виконавства, музикознавства ‒ на формування цілісної творчої індивідуальності. The phenomenon of universal creative personality in the context of the musical culture of the Renaissance is revealed in this paper. The basic figures of Italian, French, Dutch, Spanish musical culture of XIV‒XVI centuries to the interaction of different ways their creative implementation are described. The impact of the main types of musician’s ‒ composition, performance, musicology ‒ on the formation of a coherent artistic personality is attempted to identify
Renaissance creative personality: features of universalism as a phenomenon of historical day
Keywords: універсальна творча особистість; композиція; виконавство; музикознавство; музична культура доби Ренесансу; universal creative personality; composition; performance; musicology; music culture of the Renaissance