Стилістика пунктуаційних знаків у драматичних текстах Лесі Українки - Приходько, Наталія; Prykhodko, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті з’ясовано особливості драматичної поеми загалом, а також роль розділових знаків у відтворенні розмовного мовлення персонажів; виокремлено прості (крапка, крапка з комою, двокрапка, тире, дужки, лапки, кома, три крапки, знак оклику, знак питання) та складні (знак питання й знак оклику; знак питання, знак оклику й крапка; два знаки оклику; два знаки оклику й крапка; три знаки оклику; поєднання знака оклику, знака питання й трьох крапок; знак оклику та дві крапки вряд; знак питання та дві крапки вряд) розділові знаки, які використовувала Леся Українка у своїх драматичних текстах; проаналізовано різні типи синтаксичних конструкцій, характерні для діалогічного мовлення персонажів; розглянуто специфіку пунктуаційної системи власне авторського тексту та мовлення персонажів; окреслено значення розділових знаків у відтворенні інтонаційного малюнку драматичного твору; класифіковано за тематичним принципом ремарки (акціональні; ремарки, які містять звукові характеристики діалогічного процесу; інтродуктивні; адресатні) у драмах Лесі Українки. The article reveals the peculiarities of dramatic poem in general, and the role of punctuation in characters’ colloquial speech; it singled out the simple (period, semicolon, colon, dash, parentheses, quotation marks, comma, ellipsis, exclamation mark, question mark) and complex (question mark and exclamation mark; question mark, exclamation mark and period; two exclamation marks; two exclamation marks and period; three exclamation marks; combination of exclamation mark, question mark and ellipsis; exclamation point, and twoperiods; question mark and two periods) punctuation marks that Lessia Ukrainka used in her dramatic texts; it is analyzed different types of syntactic constructions which are specific to characters’ dialogue speech; it is examined the specificity of punctuation system in author’s text and characters’ speech; it is outlined the meaning of punctuation in intonation pattern reproduction of dramatic work; the remarks are classified by topics in Lessia Ukrainka’s dramas.
Stylistics of Punctuation Marks in Lessia Ukrainka’s Dramatic Texts
Keywords: драма; драматична поема; прості розділові знаки; складні розділові знаки; інтонаційний малюнок; авторський текст; ремарки; drama; dramatic poem; simple punctuation marks; complex punctuation marks; intonation pattern; the author's text; remarks