Ословлення аксіологічних параметрів денотатів на матеріалі англомовного дискурсу - Швачко, Світлана Олексіївна; Шуменко, Ольга Анатоліївна; Shvachko, S. O.; Shumenko, O. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У роботі осмислено лінгвокогнітивні аспекти параметричного оцінювання референтів на матеріалі слів англомовного дискурсу. Увагу зосереджено на кількісних словах-номінаціях понять багато, мало. Актуальність теми об’єктивується новизною поставленої проблеми, її малодослідженістю, зростаючим інтересом учених до ідентифікації системно-функціонального буття досліджуваних об’єктів. У статті питання ніщо сьогоденного буття представлено в лінгвістичній картині світу. Емпіричні факти свідчать про шкалярні вектори пізнавання процесу, про категоризацію пізнаних феноменів засобами англійської мови. Характер останніх зумовив вибір адекватних методів аналізу, а саме: дистрибутивного, компонентного, дискурсивного, концептуального. The article deals with the linguocognitive aspects of words, the way they assess results of cognition. Attentions is being focused upon nominations of notions many/much :: few/little. The article considers the problem of nothing in terms of linguistic picture of the world. Empiric facts verify the scale nature of the assessment units in the English discourse. The methods used in the paper are being objectivized by the nature of investigated referents and tendencies in modern methodology, i. e. distributional, componentional, discursive and conceptual analysis. Perspective vistas are being considered. The goal of investigation is aimed at taxonomy of linguistic nominations – assessing quantitative markers of cognitive proceedings.
Verbalization of Axiological Parameters of Denotats in the English Discourse
Keywords: лінгвокогнітивні аспекти; linguocognitive aspects; параметричні оцінки; parameter assessment of English denotates; поняття «багато», «мало»; notions many/much, few/little